2009. október 5., hétfő

A világ legdrágább levese

A Príma Konyha októberi számában találtam egy nagyon érdekes cikket a világ legdrágább leveséről. A specialitást Buddha Jumps Over the Wall-nak hívják és a londoni Kai Mayfair nevezetű elit kínai étteremben szolgálják fel. 2005-ben került fel az étlapra és 108 fontba, azaz 34 ezer forintba kerül. A leves elsősorban a kantoni és fujiani régióban készítik, ahol egyes változatok több mint 30 hozzávalóból készülnek, és legalább 12 fűszerrel vannak megbolondítva. Az elnevezés arra utal, hogy ha a vegetáriánus szerzeteseket sikerül elcsábítani a fogás megkóstolására, akkor a sok-sok húsnak köszönhetően annyi fehérje és energia jut a szervezetükbe, hogy azonnal át tudják ugrani a templomuk falát. Azok az ínyencek, akik szeretnék megkóstolni ezt a specialitást, legalább öt nappal korábban regisztráltasság magukat az étteremben, mert a számos hozzávaló közül jónéhány nehezen beszerezhető, maga az elkészítés pedig 2 napot vesz igénybe. Amitől ez a leves olyan drága lesz, az a rengeteg nehezen beszerezhető hozzávaló. Ilyen például a cápauszony, szárított fésűkagyló, tengeri uborka, mogyoróolaj, fürjtojás, sertésköröm, bárányhús, abalone kagyló, kínai kagyló, stb.
Szerény véleményem szerint akkor se kóstolnám meg az ételt, ha fizetnének érte. Egyes hozzávalókat még önmagukban sem szívesen enném meg, nem hogy még együtt. :)


0 Comments: