2009. október 9., péntek

Souvlaki másképp



Ez a hét!!!! Vajon direkt csinálják a tanárok és összebeszélnek, hogy egy héten írassák meg a dolgozataikat? Több mint 5 dolgozaton és 5 felelésen vagyok túl...És ami a legrosszabb volt ebben a hétben, hogy még azt se tudtam kitalálni, hogy mit süssek a hétvégén. :) Úgy tűnik süti nélkül maradunk. Mármint az én sütim nélkül, mert mamánál lesz egy kis családi ebéd holnap, és ő persze készül az isteni szőlős krémesével. Egyébként ezen kívül is várom a holnapot, mert reggel kimegyek a piacra és feltérképezem a helyet. Kíváncsi vagyok, milyen őszi gyümölcsöket és zöldségeket lehet kapni nálunk. Terveim között szerepel ugyanis egy csomó jellegzetes őszi étel elkészítése. A ma beszerzett Nők Lapja Konyha és a Magyar Konyha csábító recepteket kínál.
Ezt az ételt szerda este pihenésképpen készítettem, amikor már zengett a fejem a nyelvtantól és a töritől. Az eredeti recept hozzávalók híján kicsit átalakult, de így is megállta a helyét, habár még nem ettem belőle. De anya jónak titulálta. :)




HOZZÁVALÓK 4 főre
60 dkg csirkemellfilé, de lehet borjúcomb vagy marhabélszín
1 húsos zöldpaprika
1 vöröshagyma (nálam lila)
1 evőkanál görög fűszerkeverék (nálam grill)
6 evőkanál olaj

1. A húst kétcentis kockákra vágjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, a húshoz hasonló nagyságúra daraboljuk. A hagymát lehéjazzuk, cikkekre vágjuk. Az így előkészített hozzávalókat felváltva 4 nyársra vagy kihegyezett hurkapálcára húzzuk. A fűszerkeveréket az olajjal összekeverjük és a nyársakra locsoljuk úgy, hogy mindenhol érje, majd letakarva, hűtőszekrényben egy éjszakán át érleljük.
2. Másnap a nyársakat forró rostsütőlapon vagy egy serpenyőben, többszöt megforgatva kb. 10 perc alatt megsütjük, de elkészíthetjük 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt is.
3. Köretként tzatzikit tálaljunk, amit reszelt kígyúuborkából készítünk. Miután fél órát állt, jól kifacsarjuk a levét és joghurtos öntettel meglocsoljuk (én mindig zacskós tzatziki port használok).


A görög étkezésről pár sor:
Használatosak a borsikafű, kakukkfű, gyömbér, kapor. A görögök ma is a gyengédebb, már-már gyógyhatású fűszereket használják. Az étkezésük lazább, kötetlenebb, mint a magyaroké, s jóval hosszabb ideig tart. El-elbeszélgetnek, kisebb-nagyobb szüneteket tartanak. Dohányoznak, kávéznak, újból esznek egy keveset az asztalra tett hatalmas tálból, a sokféle salátából, mindenki az és olyan sorrendben, ahogy neki jólesik. (Papadimitriu Athina, Príma Konyha október)

0 Comments: