2009. október 11., vasárnap

Almás csiga



HOZZÁVALÓK (12 darabhoz)
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
2,5 dl tej
50 dkg rétesliszt
3 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
1 csipet reszelt citromhéj
9 dkg vaj/margarin
1 db tojás
5 db alma
10 dkg dióbél
4 teáskanál őrölt fahéj
liszt a nyújtáshoz
olaj a sütemények megkenéséhet
zsiradék a tepsi kikenéséhet

1. A szétmorzsolt élesztőt keverjük el 1 teáskanál cukorral, 2 evőkanál langyos tejjel, valamint 1 evőkanál liszttel, és meleg helyen hagyjuk megkelni. A maradék lisztet és cukrot tegyük egy keverőtálba, és adjunk hozzá 1 tasak vaníliás cukrot, a sót, valamint a citromhéjat. 5 dkg vajat olvasszunk meg, hagyjuk kihűlni, majd a megkelt élesztővel és tojással együtt adjuk a keverőtál tartalmához. A maradék tejet is öntsük hozzá. Az egészet gyúrjuk tésztává, és tegyük félre kelni. Az almákat hámozzuk meg, és durván reszeljük le. A diót törjük apróbb-nagyobb darabokra.
2. A belisztezett munkalapon nyújtsuk ki kb. 7 mm vastagságúra a tésztát. A maradék vajat olvasszuk meg, és kenjük át vele. Osszuk el rajta a reszelt almát, majd szórjuk meg a maradék vaníliás cukorral, a fahéjjal, valamint a dióval.
3. A tésztát csavarjuk fel, és vágjuk 3 cm vastag szeletekre. Kenjük meg olajjal, aztán a kizsírozott tepsibe téve 15 percig hagyjuk kelni a csigákat. Ekkor 5 perc alatt süssük elő a 200 fokra előmelegített sütőben, majd 180 fokon 15 perc alatt süssük készre.




0 Comments: