2009. október 23., péntek

Kakaóscsiga tengerben fürdünk



Hihetetlen milyen régóta nem sütöttem. Már lassan 2. hete. Szégyenletes... Mentségemre, nem jött az ihlet. Hiába néztem át több szakácskönyvet is, egyik recept sem lopta be magát a szívembe. Ezt viszont megérte elkészíteni, hisz rengeteg lett belőle és nagyon finomra sikerült. Az almás csiga után ez már nem réteslisztből, hanem átszitált búzából készült. Eredeti recept itt található.
Egyébként kitört az őszi szünet, végre lesz időm főzőcskézni. Hurrá! :)



HOZZÁVALÓK
125 ml tej
3 ek cukor
30 g élesztő
80 g vaj
1 egész tojás
1 tojássárgája
350 g liszt
1 csipet só
1 mk őrölt fahéj

80 g puha vaj
2 csomag vaníliás cukor
6 ek porcukor
4 tk kakaópor
2 mk rumaroma
Ez egy dupla adag töltelék, de szerintem bőven elbírja.

1. Az élesztőt elmorzsoljuk a langyos tejben és fél evőkanál cukorban. Amíg kel, a lisztet átszitálom, és ahhoz adjuk a cukrot, sót és fahéjat. Az olvasztott vajat, tojásokat egyszerre adjuk a tésztához az élesztővel, és addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. Ezalatt habosra keverjük a töltelék hozzávalóit és a hűtőbe tesszük.
3. A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra, kb 30X50 cm téglalappá nyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a hideg tölteléket. A tésztát óvatosan feltekerjük és éless késsel 1-1,5 cm-es csigákat vágunk. Sütőpapíros tepsire fektetjük őket.
4. Tetejüket tojássárgával megkenjük és kristálycukorral megszórhatjuk. Még 15 percig kelni hagyjuk.
5. Előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt barnává sütjük.




0 Comments: