2009. szeptember 6., vasárnap

2009. szeptember 6. vasárnap
Teljes kiőrlésű rozsos zsemle


Ezt a zsömit Csenge recepje alapján készítettem saját ízlésemre formálva. A suliban az egyre több órát nehezen viselem rendes táplálék nélkül, és persze a hangosan korgó gyomor kínos pillanatait is szívesen elfelejteném. Éppen ezért készült ez az egészséges zsemle, ami (reméljük még holnapra is puha marad) tízóraira kiváló. Eléggé megszenvedtem a recepttel és féltem is hogy valami szörnyűség fog visszamosolyogni rám a sütőből, de szerencsére nem így lett. A tésztát nem igazán tudtam dagasztani, majd ezen még csiszolni kell, de ízre remek, és ez a fő! :)

HOZZÁVALÓK
 -1 kis pohár joghurt
 -2 dl víz
 -2 ek. olaj
 -2 tk. só
 -1 ek. 10%-os ecet
 -20 dkg búzaliszt
 -30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
 -1 tk. cukor
 -2,5 dkg élesztő
 -pirított napraforgómag a tetejére
 -tej
 
1. A langyos cukros vízbe elmorzsoljuk az élesztőt és pár percig futtatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt elkeverjük. Könnyű tésztát dagasztunk belőle és 2,5-3 órán keresztül meleg helyen a duplájára kelesztjük.
2. Lisztezett lapon átgyúrjuk egy kissé, és egy pohár szájával 8 db pogácsát szagatunk a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, újra kelesztjük pár percig, majd mindegyik zsemle tetejét tejjel meglocsoljuk egy kissé, és pirított napraforgóval megszórjuk.
3. Előmelegített sütőben 200 fokon 25-30 percig sütjük.

0 Comments: