2009. augusztus 25. kedd
Otthon sütött bagett
Az előző bejegyzésemből már kiderült, hogy ma nem elégedtem ám meg a szilvalevesemmel. Nemrég lett kész a házi bagettem. Isteni finom lett, már be is nyomtam belőle egyet vacsorára! A recept a múltheti meglepetésben volt. Ma ebéd közben nézegettem az újságot és ellenállhatatlan késztetést éreztem, hogy a 4 recept közül az egyiket kipróbáljan. És mint általában, most sem vaciláltam sokat, hogy megsüssem-e, amíg főtt a leves, begyúrtam a tésztát. Vacsira pedig már meg is volt a kívül ropogós és aranysárga, belül pedig puha és még langyos bagett.
-25 dkg finomliszt
-25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
-1 kiskanál só
-2,5 dkg friss élesztő
-1 kávéskanál cukor
-fél dl meleg tej
-fél dl olívaolaj
1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, és mélyedést készítünk a közepébe. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a meleg tejet, és 5-6 perc alatt felfuttatjuk. Elkezdjük összegyúrni, és annyi meleg vizet öntünk hozzá, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk (kb 2,5-3 dl). Meglocsoljuk az olívaolajjal, hólyagosra dagasztjuk, és konyharuhával letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
2. Ezután lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, négy részre vágjuk, mind a négy darabot hosszúkásra sodorjuk, tepsibe tesszük, a tetejüket éles késsel centinként bevagdossuk, és konyharuhával letakarva újrakelesztjük.
3. Végül 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
1 Comment:
Szia!
Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen, és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.
Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog RSS-ét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.
Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, kérlek írj az info kukac miner pont hu-ra!
Üdvözlettel:
Miner.hu
Post a Comment